Коронавирусът може да причини дисфункция на щитовидната жлеза

COVID-19 засяга функцията на щитовидната жлеза чрез различни механизми. Това твърди в новото си проучване на д-р Илария Мюлер и колеги от Миланския университет, Италия.

Проучването проследява пациенти с дисфункция на щитовидната жлеза, свързана с болестта COVID-19 в продължение на една година. Целта е да се определи по-добре засягането на щитовидната жлеза и процесът да се проследи във времето.

При умерено до тежко заболяване от COVID-19, появата на тиреоидит (възпаление на щитовидната жлеза) играе важна роля в дисфункцията на жлезата, в допълнение към други добре познати механизми, действащи главно върху оста хипоталамус-хипофиза-щитовидна жлеза.

Хормоналният дисбаланс обикновено е лек, но се увеличава при тежки случаи на COVID-19. Тяхното изследване беше представено по време на 24-я Европейски конгрес по ендокринология, който се проведе на 23 май в Милано, Италия.

Функцията на щитовидната жлеза е от решаващо значение за метаболизма, растежа и развитието на човешкото тяло. Чрез непрекъснато освобождаване на стабилно количество хормони на щитовидната жлеза в кръвния поток, тя подпомага регулирането на множество функции на тялото, пише zdrave.to.

Щитовидната жлеза генерира допълнителни хормони, когато тялото се нуждае от повече енергия в определени ситуации, като например, когато човек расте, при настинка или бременност.

Проучването разглежда повече от 100 пациенти, приети в болница с тежък COVID-19, като анализира техния тироид-стимулиращ хормон (TSH) и други показатели. Тиреоидитът е бил често срещан сред пациенти с COVID-19, а функцията на щитовидната жлеза, както и възпалителните показатели, се нормализирали в почти всички случаи малко след края на заболяването им от коронавируса.

Въпреки това след 12 месеца областите на тиреоидит оставали видими при преглед с ултразвук на щитовидната жлеза при половината от пациентите, дори да са намалени по размер. Дългосрочните клинични последици, ако има такива, са неизвестни.

Facebook Comments

Leave a Reply